Texels Blog
Texels met een Vlaams tintje
Al ruim vier jaar werkt Tim Pauwels als brouwer bij Texels. Hoewel Tims Vlaamse tongval al meteen verraadt waar zijn roots liggen, is hij geen typische Belg. Na in Londen bachelor in de biochemie te zijn geworden, koos hij voor een masterstudie in ‘Brewing science and practice’ aan de universiteit van Nottingham. Via een vacature op Facebook belandde deze sympathieke Belg op Texel en daar zijn wij als Texelse bierbrouwerij heel erg ‘fier’ op.
Regelmatig vragen mensen mij hoe ik als Belg nu toch bij een Nederlandse bierbrouwerij terecht ben gekomen. En dan ook nog helemaal op Texel. Welnu, laat ik voorop stellen dat ik een atypische Belg ben. Mijn ouders zijn beiden Vlaming, maar omdat mijn vader werkzaam was bij Unilever heb ik op meerdere plekken in Europa gewoond. Zo ben ik geboren in Frankrijk, waarna mijn ouders naar Engeland verhuisden toen ik twee jaar oud was. Na vier jaar Engeland ben ik terechtgekomen in Nederland waar ik nu veertien jaar woon.
Texels zoekt brouwer
Toen ik bijna klaar was met deze masterstudie ‘Brewing science and practice’, stuitte ik op Facebook per toeval op een vacature van Texels. Hoewel ik nooit eerder op Texel was geweest, zag ik een terugkeer naar Nederland wel zitten, besloot ik te reageren en werd ik even later aangenomen. Inmiddels werk ik met veel plezier alweer ruim vier jaar bij Texels als brouwer. Wat mij enorm aanspreekt in het werk is dat het zo ontzettend veelzijdig is. Het proces is zowel wetenschappelijk en technisch als ambachtelijk. Daarnaast vergt het discipline, maar kun je ook creatief zijn. Het kost tijd om het brouwen goed in de vingers te krijgen.
Carte blanche
Het brouwen van bier is één ding, werken aan de receptuur van een nieuw bier is weer heel wat anders. Voorheen werd daar door de brouwerij een gearriveerde naam voor ingevlogen. Zo hebben ‘bierdokters’ als Derrek Walsh en Jan Willen den Hartog in het verleden bier ontwikkeld voor Texels. Vorig jaar kregen wij als brouwteam de opdracht zélf een bier te maken. We kregen carte blanche. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in de Ruuge Monnik, een donkerbruin en zeer kruidig bier dat losjes is gebaseerd op een oud bierrecept uit 1300. Het was een mooie ervaring, samen met mijn mede-brouwers een eigen bier te ontwikkelen. Ik hoop dat er in de toekomst nog veel mogen volgen.
Brouwen is als kamermuziek
Bovendien is brouwen boven alles een teamprestatie. Als ik in het brouwhuis ben, weet ik precies waar mijn collega-brouwers in het proces zitten, zonder ze te zien. Ook de geluiden in de brouwerij herken ik uit duizenden. Als ik een bepaald tikje hoor, is dat voor mij een signaal om te helpen met het legen van de filterkuip. Ik vergelijk het vaak met een orkest. Al mijn hele leven speel ik viool. Lange tijd maakte ik kamermuziek met twee andere muzikanten. Na verloop van tijd raak je op elkaar ingespeeld. Als iemand dan teveel versnelt of het even kwijt is, anticipeer je daar direct op, zodat de ander zich weer kan herpakken. Met brouwen is dat net zo. Je moet elkaar naadloos aanvoelen.
Tim Pauwels