Klassieke jachtschotel
opmerking: in plaats van gehakt kun je ook stoofvlees gebruiken.
Ingrediƫnten voor 2 a 3 personen:
- 500 gram kruimige aardappels
- 300 gram rundergehakt
- 1 ui
- 1 prei
- 150 gram wortels
- 1 appel
- 1 teen knoflook
- 100 ml Texels Noorderwiend
- 1 laurierblaadje
- 15 gram tomatenketchup
- snufje zout en peper
- 50 gram geraspte jonge kaas
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Schil de aardappels en snijd de aardappels eventueel in 2 of 4 stukken.
Kook de aardappels in een grote pan ongeveer 20 minuten totdat ze zacht zijn.
Giet bijna al het water af en bewaar een klein beetje kookvocht in de pan.
Stamp de aardappels met een snufje zout en peper en het kookvocht tot puree.
Snipper de ui en snijd de prei, appel en wortels in stukjes.
Giet een scheutje olie in een pan en bak het gehakt rul. Voeg daarna de ui en knoflook toe en bak 2-3 minuten mee. Daarna kunnen de prei, appel, wortels en het laurierblaadje erbij.
Bak dit ongeveer 5 minuten en voeg dan ook de tomatenketchup en het bier toe.
Laat dit nog 5 minuten zachtjes pruttelen en verwijder dan het laurierblaadje en zet het af.
Schep het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree er overheen en strijk glad met een lepel.
Strooi de geraspte kaas er overheen en zet de ovenschotel ongeveer 20 minuten in de oven.