Texels Blog

    “Die naam past héél goed bij dit unieke bier”

    Texels Geduld. Een nieuw speciaalbier met zo’n naam, dát roept vragen op. Brouwmeester Tom van der Veen van de Texelse Bierbrouwerij vertelt waarom de naam zo goed past bij dit unieke vatgerijpt bier.

    Geduld is een schone zaak. Texelaars weten dat als geen ander. Het eiland kent een rustig ritme, haast hoort daar niet bij. Liever nemen we de tijd. Voor elkaar en om iets bijzonders te creëren. Zoals Texels Geduld.

    Geduld is ook een belangrijke eigenschap voor bierbrouwers. Brouwmeester Tom: “Bij een nieuw bier duurt het minstens een maand voordat het op smaak is. Hoe eerder je gaat proeven, hoe groter de kans dat je wordt teleurgesteld.”

    De naam Texels Geduld past daarom héél goed bij het nieuwe bier van de Texelse Bierbrouwerij . De basis hiervoor zijn drie van onze zware bieren: Tuunwal Tripel, Noorderwiend en Stormbock. Die bieren hebben we geduldig laten rijpen op zes eikenhouten vaten waar cognac in heeft gelegen. De smaak van het destillaat is in het eikenhout achtergebleven. Tijdens het rijpen is het bier in het hout getrokken. Zo komen de aroma’s uit het vat los, worden opgenomen door het bier en geven er een bijzondere smaak aan.

    We kregen tijdens het rijpen de vraag: ‘Wanneer is het klaar?’ Deze methode is echter een langdurig proces waar we geen invloed op hebben. Niet de brouwer, maar het vat bepaalt wanneer het bier op smaak is. Dat vind ik ook wel weer mooi.

    Het wachten werd beloond. Met als resultaat een exclusieve collectie serie vatgerijpte bieren: Texels Geduld. Gebotteld in flessen van 375 ml. Ter ere van het 25-jarige jubileum introduceert De Texelse Bierbrouwerij Texels Geduld, een unieke uitgave van drie speciaalbieren die elk tien maanden op een cognacvat hebben gerijpt. De Texelse Bierbrouwerij zal in deze traditie jaarlijks een exclusief vatgerijpt bier gaan uitbrengen in de Texels Geduld serie.

    Deze heerlijke bewaarbieren verdienen het om met evenveel geduld te worden genoten als waarmee ze zijn gebrouwen. Leg ze gerust weg en wacht geduldig tot het juiste moment. Want als dat moment aanbreekt, geniet je van een bierervaring die het wachten meer dan waard is.”