Texels bierbrouwproces in acht stappen
Ben je benieuwd naar het bierbrouwproces van Texels bier? Op deze pagina nemen we je in acht stappen mee door het brouwproces. Wil je dit met eigen ogen zien? Bezoek de Texelse brouwerij!
Stap 1: Ongeschrote mout
De eerste stap uit het bierbrouwproces: Gerst- en tarwekorrels kunnen niet direct van het land verwerkt worden in de brouwerij. Ze moeten eerst gemout worden in een mouterij. Dat proces kent vier stappen: reinigen, weken, kiemen en drogen. Voor smaakvariatie wordt mout geroosterd. Licht gebrande moutsoorten worden gebruikt voor de blonde bieren en zwaarder geroosterde soorten voor de donkere bieren.
Stap 2: Geschrote mout
De tweede stap uit het bierbrouwproces: Aan het begin van de brouwdag wordt de mout geschroot. Schroten is het kneuzen van de moutkorrels zodat het zetmeel vrij komt, maar de schilletjes (het kaf) heel blijven. Dit kneuzen gebeurt in een schrootmolen met twee walsen waartussen de korrels worden geplet.
Stap 3: Storten van de mout
De derde stap uit het bierbrouwproces: Als het water in de beslagketel de goede temperatuur heeft bereikt, wordt de geschrote mout in de ketel gestort. Vervolgens wordt dit ‘beslag’ in stappen verwarmd tot 75ºC. Tijdens dit proces wordt het zetmeel omgezet in verschillende soorten suikers. De vergistbare suikers worden door de gistcellen omgezet in alcohol en de onvergistbare suikers blijven achter als ‘zoetje’ in het bier.
Stap 4: Filteren van het beslag
De vierde stap uit het bierbrouwproces: Het filtreren van het beslag gebeurt in de filterkuip. De schilletjes van de moutkorrels (het kaf) vormen het filterbed. De suikerhoudende vloeistof in het beslag zakt door dit bed naar beneden en wordt opgevangen. Daarna wordt het filterbed besproeid met fris water om alle overblijvende suikers uit te wassen. Ook dit water wordt opgevangen.
Stap 5: Bier in wording
De vijfde stap uit het bierbrouwproces: Alle vloeistof die door het filter is gezakt, wordt opgevangen in een bak en vervolgens naar de brouwketel gepompt. Deze vloeistof heet ’wort’. De hoeveelheid suiker in de wort is bepalend voor het alcoholpercentage van het uiteindelijke bier. Daarom controleert de brouwmeester de suikerconcentratie. De filtratie wordt gestopt als de gewenste suikerconcentratie is bereikt.
Stap 6: Toevoeging edele hopsoorten
De zesde stap uit het bierbrouwproces: Er zijn verschillende hopsoorten, waarvan alleen de vrouwelijke hop wordt gebruikt. Iedere hopsoort heeft zijn eigen karakter. Door deze in verschillende verhoudingen toe te voegen kunnen de brouwers elk speciaalbier zijn kenmerkende smaak geven. De gebruikte hopbloemen zijn samengeperst tot pellets, grote korrels, die makkelijk te mengen zijn.
Stap 7: Toevoegen hopsoorten
De zevende stap uit het bierbrouwproces: De wort die naar de brouwketel is gepompt, wordt daar weer verwarmd. Tijdens deze opwarming voegen de brouwers de verschillende hopsoorten toe.
Stap 8: Koken van de wort
De achtste stap uit het bierbrouwproces: Na toevoeging van de hop wordt het brouwsel aan de kook gebracht. Tijdens het koken komen de hoparoma’s vrij die oplossen in het bier. Bovendien wordt door het verhitten het bier gesteriliseerd.
Jij bepaalt de laatste stap
Het bier staat klaar op de tap en gebotteld in de fles. Proef jij hem het liefst bij ons in de brouwerij of samen met je dierbaren in je eigen omgeving? De keuze is aan jou!
Werken bij de Texelse Bierbrouwerij?
Wil jij meebouwen aan ons prachtige merk? Kijk dan snel of werken bij Texels iets voor jou is. We komen graag met jou in contact!