Mediabericht
Joost Molewijk is sinds juni de nieuwe directeur van de Texelse Bierbrouwerij.
Nu hij sinds juni goed ’geland’ is, vertelt hij graag over alle vernieuwingen in het bedrijf. ,,De hele brouwerij gaat op de schop. Het brouwhuis was aan vervanging toe. Het wordt efficiënter, energiezuiniger, er is minder proceswater nodig en het voldoet straks aan de laatste standaarden op het gebied van voedselveiligheid. Het streven is om in 2027 CO2-neutraal te zijn.’’ Maar wat waarschijnlijk het meest in het oog springt, is dat het proeflokaal sinds deze week verplaatst is naar café De Zwaan in hartje Den Burg. ,,Het oude proeflokaal was ook gedateerd. Er komt een moderne winkel en de ’belevenis’ wordt uitgebreid’’, vertelt Molewijk. ,,Tot twee jaar geleden ging de rondleiding nog door de brouwerij en bottelarij, maar daar zijn we om veiligheidsredenen mee gestopt. Straks kunnen bezoekers via een groot glazen raam het hele brouw- en bottelproces volgen. Er is ook meer kantoorruimte nodig, maar de hele verbouwing vindt plaats binnen het pand. De brouwerij gaat naar de eerste verdieping.
Tijdelijk in de Zwaan
Dit weekend werd het tijdelijke proeflokaal in Den Burg in café De Zwaan feestelijk geopend met een speciaal nieuw bier: het Zwaantje. In het café gebeurde weinig sinds de overname door het naastgelegen hotel De Lindeboom. Omdat het proeflokaal alleen overdag open is, kunnen hotelgasten nog steeds ongestoord van hun nachtrust genieten. ,,Het is leuk om in de wintertijd wat reuring te brengen in het dorp’’, gaat Molewijk verder. De bezoekers kunnen een biertje proeven, maar ook uitleg van het brouwproces krijgen door onze eigen mensen, die achter de tap staan. Kleine oplages nieuw bier worden hier geserveerd en als ze aanslaan komen ze in productie. Op zaterdag zijn er activiteiten. Bijvoorbeeld een tapcursus, oliebollen met Skuumkoppe bakken en live muziek van Texelse bands.’’
Tv-commercial
Was die tv-commercial voor Skuumkoppe ook zijn idee? ,,Nee, dat kwam van Heineken. We hebben hierin de cultuur en het echte Texels gevoel bewaakt. Ik heb hier op het eiland goede reacties gekregen. We zijn zelfs genomineerd voor een Gouden Loekie. Het is verantwoorde humor. En het is echt helemaal op Texel opgenomen. De binnenopnames zijn in café De Slock gemaakt. De ’buitenkant’ van het café is aan de overkant van de straat op de Burgwal gefilmd.’’
De overname van de Texelse Bierbrouwerij door Heineken zorgde indertijd voor bezorgde reacties. Sommige mensen beweren zelfs dat het bier anders smaakt. ,,Het recept is ongewijzigd, maar het blijft een natuurproduct en wij brouwen nog met de hand. Daardoor kunnen er per oplage kleine verschillen zijn’’, legt Molewijk uit.
En dan het gerucht dat Skuumkoppe helemaal niet op Texel gebrouwen wordt. ,,Al ons bier dat je op Texel koopt, wordt op Texel gebrouwen, en voor Skuumkoppe hebben ondernemers de keuze. Maar die enorme hoeveelheden Skuumkoppe voor de overkant kunnen wij niet produceren, die worden elders gebrouwen. Dat is niet ongebruikelijk voor kleine brouwerijen.’’
Akkerranden
,,We kopen onze gerst op Texel. Dit jaar zijn we gestart met het project Natuur Inclusief, waarbij de telers een vergoeding krijgen voor bloemen rond de akkerranden. Dat is een prachtig gezicht in de zomer. De opbrengst van die grote reclame in het park in Den Burg is voor het onderhoud van muzieknis het Glazen Paleis. Dat doen we vanuit onze missie om maatschappelijke initiatieven op Texel te steunen. We maken veel evenementen op het eiland mede mogelijk. Zo hebben we het Bluesfestival en Jazz on the Waves gesponsord. We zijn een hoge boom, er wordt kritisch naar ons gekeken. Maar het is voor Heineken uniek dat wij hier autonoom zijn. Het bedrijf moet zijn eigen broek ophouden. Heineken ziet ook: Texels bier zonder een brouwerij op Texel is niks.’’
Volume
Molewijk: ’Ook na de verbouwing blijft het volume bier dat we op Texel maken hetzelfde. Die grote volumes hadden we ook niet kunnen produceren als we naar het industrieterrein in Oudeschild waren verhuisd.’
Noot voor de redactie
Midden op het eiland, aan de rand van natuurreservaat De Hoge Berg, daar staat hij, onze brouwerij. De plek waar wij al sinds jaar en dag onze speciaalbieren brouwen. Ambachtelijk, uit natuurlijke ingrediënten, zoals Texelse gerst. Dat echte, dat authentieke, dat maakt dat mensen zeggen: ‘Ja, dit is Texels.’ Twaalf overheerlijke speciaalbieren, geroemd om hun volle, romige smaak en geprezen om hun zacht frisse afdronk. Speciaalbier zo puur als het eiland zelf!