Texels Blog

    Hans Glandorf, ambassadeur van de Texelse Bierbrouwerij

    De Texelse Bierbrouwerij kan zich geen betere ambassadeur wensen dan Hans Glandorf. Een bierkenner en -liefhebber bij wie Texels bier ‘door de aderen stroomt’.

    “Ik fietste over Texel en rook de geur van mout. Mijn stuur begon meteen te trekken.”

    Bierliefhebber en -kenner Hans Glandorf, destijds voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen (ABT), vertelt hoe hij er direct het zijne van moest weten en een kijkje nam. Die eerste kennismaking met de Texelse Bierbrouwerij was het begin van een hechte samenwerking die nu alweer achttien jaar meegaat.

    Over bier raak je met Hans niet snel uitgepraat, zeker als het over Texels bier gaat. Kleurrijke anekdotes wisselt hij af met tips en bijzondere weetjes. “Skuumkoppe is natuurlijk wijd en zijd bekend. Daardoor vergeten mensen wel eens dat de Texelse Bierbrouwerij nog veel meer mooie bieren brouwt. Neem Vuurbaak, een van mijn eigen favorieten. En de Tuunwal Tripel; mooi in balans, herkenbaar, met een bittertje en een klein zoetje.”

    Terug naar zijn eerste bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij. “Onder het genot van een goed glas bier raakte ik met de directeur aan de praat. Een paar weken later belde hij me op. Of ik met Texels bier op festivals wilde staan. De eerste keer was in Haarlem.” De samenwerking beviel goed, regelmatig ging Hans op pad voor de brouwerij.

    Zo groeide de aimabele bierkenner uit tot ambassadeur van Texels. “Ik doe festivals en ga met proeverijen het land in, vaak voor klanten van de brouwerij. Ik laat mensen proeven van zes verschillende soorten Texels bier. Ik doe dat helemaal op mijn manier.”

    Zo draagt hij met passie zijn enthousiasme voor Texels bier over. “Bier is ook beleving. Zo heeft elk jaargetijde een ander bier. Nu de winterbieren, zoals de Juttersbock of Noorderwiend, een mooi krachtig bier. In de zomer drink ik graag een lekkere frisse Zeebries Blond.”

    Over temperatuur gesproken: je kunt een biertje ook te koud drinken. “Ik krijg wel eens een tripel van 4 à 5 graden voorgezet. Dan vraag ik: ‘Heeft u er voor mij ook eentje uit het magazijn?’ Daar is het doorgaans een graadje of 10, 12. Graadmeter is het alcoholgehalte. Hoe hoger het percentage, des te hoger de schenktemperatuur. Dan komt de smaak het meest tot z’n recht. Een Stormbock met 10 procent alcohol is het lekkerst bij een graad of tien. Haal die dus bijtijds uit de koelkast en zet ‘m in de kelder. Maar een Zeebries Blond van 5 procent drink je lekker fris.”

    Nuttige tips die ons helpen nóg meer te genieten van Texels speciaalbier. Qua smaak en karakter ongeëvenaard. “Dat komt met name door de zeewind. Waaien doet het hier bijna altijd. Die wind uit zee zit vol zout. Dat laat op de korrels van de gerst waarmee het Texelse bier wordt gebrouwen een ziltige aanslag achter. Dat proef je. Ik noem dat Texels DNA.”

    Een ambassadeur van het eerste uur, bij wie Texels bier ‘door de aderen stroomt’. Hij deelt zijn passie voor bier met echtgenote Trudy. “In 1981 zijn we samen begonnen met Biercafé De Bontekoe in Purmerend. Daarna zijn we naar Texel verhuisd en hadden we biercafé Onder de Pomp. Een prachtig klein kroegje met veel soorten bier. Een mooie tijd.”

    Nu, bijna 50 jaar getrouwd, vergezelt Trudy hem geregeld tijdens de proeverijen van Texels Bier in het land. “Prachtig om dat samen te doen.” De waardering is groot. “Na afloop van zo’n proeverij klinkt altijd applaus. En dan snel naar huis. Daar staat een lekkere Tuunwal Tripel voor me klaar.”