Texels Blog
Gezicht van de Texelse Bierbrouwerij: Michael Kieft
Michaël Kieft (links), hoofd Techniek en Veiligheid
Een collega die Frank regelmatig tegenkomst in zijn werk is Michaël Kieft, hoofd techniek en veiligheid binnen de brouwerij.
Michaël, afkomstig uit West-Friesland en van origine werktuigbouwkundige, ging in 2005 aan de slag bij de Texelse Bierbrouwerij. “Met z’n drieën werkten we toen in de productie. Brouwen, bottelen, verpakken, etc. Het was een hele andere tijd. Onderhoud gebeurde niet, pas als iets stuk ging repareerden of vervingen we dat. In de loop der jaren ben ik vanuit de productie steeds meer in de techniek gegaan. Nu ben ik hoofd technische dienst. Dat is hier een ruim begrip. Ik ben verantwoordelijk voor alle techniek in de brouwerij. Met mijn team zorg ik dat de brouwerij blijft draaien. We doen onderhoud, lossen storingen op en ondersteunen het bedrijf op facilitair vlak. We monteren bijvoorbeeld ook deurkrukken, lampen, etc.”
‘In de loop der jaren hebben we veel stappen gezet. Voorheen deed ik de technische dienst alleen, nu hebben een team met twee technici en een werkvoorbereider. We zijn professioneler geworden en van een briefje voor registratie, planning en aanverwante zaken hebben we nu een computersysteem.” Michaël heeft nóg een pet op: “Voor het masterplan van verbouwing die de brouwerij nu ondergaat ben ik assistent-projectleider. Ik help de projectleider met de dagelijkse uitvoering. Ik onderhoud het contact met lokale bedrijven, ben verantwoordelijk voor de uitvoering, veiligheid en afstemming met de betreffende afdeling die onderhanden wordt genomen, zodat ze er niet door worden verrast.” “Nu zijn we druk bezig met de opbouw van het nieuwe brouwhuis, onderdeel van de verduurzaming van de energiehuishouding van de brouwerij. De stoomketels die veel energie gebruiken voor de verwarming worden vervangen door moderne installaties met een zo hoog mogelijke terugwinning van warmte. Iedere kWh energie die we er in stoppen, wordt daardoor voor 99 procent gebruikt.”
De verbouwing, modernisering en verduurzaming van de brouwerij, gevestigd in de voormalige zuivelfabriek, is een complex proces. “We hebben te maken met een bestaand pand, met dikke wanden en muren. Daarbij moet de brouwerij gedurende de verbouwing wel kunnen blijven produceren. We kunnen de fabriek niet even drie maanden stil leggen. Want dan hebben we geen Texels bier.”
Het is een uitdaging om alles op de juiste manier en op de juiste momenten voor elkaar te krijgen. Veel plannen en afstemmen. Ook veel dingen die op het laatste moment moeten worden opgelost. Want het gaat nooit 100 procent zoals gepland. Maar ik ben altijd in voor een nieuwe uitdaging.” “Het mooie van dit bedrijf is ook dat we snel kunnen schakelen. De lijnen tussen de verschillende afdelingen zijn kort en de contacten goed. Als je iemand nodig hebt binnen dit bedrijf is die direct bereikbaar.”
Over de sfeer en betrokkenheid binnen het bedrijf: “Toen ik begon hadden we één brouwsel per dag en werd er twee dagen in de week gebrouwen. Nu zes per dag en vijf dagen in de week. Het team is een stuk groter dan destijds. Maar iedereen werkt nog met net zoveel passie en hart voor de zaak als toen. Je werkt niet voor een werkgever, nee, hier werk je voor Team Texels. Dat straalt iedereen ook uit. Met elkaar de schouders eronder.”
“We maken met z’n allen een heel mooi product. Veel mensen hebben geen idee wat daar bij komt kijken. Maar dat verandert snel. We zijn één van de meest toegankelijke brouwerijen. Er komen hier veel bezoekers. Tijdens de rondleiding krijgen zij een goed beeld van wat hier gebeurt. Ik zeg wel eens: Mensen komen binnen om een glas bier te drinken en worden binnen zó enthousiast dat ze als ambassadeur naar buiten gaan. Ze delen hun ervaring en beleving van de brouwerij en het Texels bier met hun vrienden en kennissen.”